صرفه جویی در لامپ ها یا استفاده از لامپ های کم مصرف
یكی از ویژگیهای دنیای امروز ، استفاده گسترده از انرژی الكتریكی است . درطول سالهای اخیر مصرف برق در بخشهای مختلف ، رشد چشمگیری داشته بطوریكه نیاز تولید برق در روز اوج مصرف سال جاری از مرز ۳۲ هزار مگاوات گذشت . توسعه در صنعت برق به سرمایه گذاری سنگین و صرف زمان طولانی جهت احداث تاسیسات تولید و انتقال نیازمند است . برای نمـونه ، جهت تامین برق یك لامپ ۱۰۰ وات به حدود ۱۰۰ دلار سرمایه گذاری نیـاز اسـت و درصـورت مهیـا بـودن تمـامـی امكـانـات ، ســاخـت یـك نیروگـاه بین ۴ تـا ۸ سـال به طول می انجامد . در کشور ما ، بخش عمده سرمایه گذاری مربوط به تامین برق در ساعات اوج مصرف است كه همواره از حوالی غروب شروع شده و چند ساعت به طول می انجامد . بیشترین سهم مصرف برق در ساعات اوج مصرف مربوط به مشتركین خانگی (حدود ۴۷ درصد ) و بخش عمده ای از آن مربوط به مولفه روشنایی است و پرمصرف ترین وسیله در این بخش ، لامپهای ۱۰۰ وات و۶۰ وات رشته ای معمولی و شمعی می باشند . لامپهای رشته ای در واقع مثل بخاری برقی عمل می نمایند كه نور نیز ساطع می كنند . اساس كار لامپهای رشته ای معمولی به گونه ای است كه بخش عمده برق مصرفی آنها به گرمــا تبدیل شده و تنها بخش كوچـكی از آن ( حدود ۱۰ درصد ) بـه روشنایی تبدیل می گردد . این خصوصیت بویژه درماههای گرم ، باعث افزایش مصـرف سیستم های سرمـایشی نیز خواهد شد . لذا استفاده از لامپهای كم مصرف بدلیل عدم گرمازایی ، سبب كاهش چشمگیری در مصرف سیستم های سرمایشی و بالطبع هزینه آن می گردد . عمركوتاه لامپهای رشته ای ، مصرف زیاد برق و تلفات حرارتی آنها ، جملگی در لامپهای كم مصرف جبران شده و از راندمان بالایی برخوردار گردیده اند .
منافع اقتصادی لامپ كم مصرف (CFL ) :
همانگونه كه اطلاع دارید ، قیمت لامپهای كم مصرف در بازار به مراتب بالاتر از لامپهای رشته ای معـادل آن اسـت . در عوض ، مصرف برق کم و راندمان بالا به همراه عمر طولانی تر این لامپها در مقایسه با لامپهای رشته ای معمولی باعث تشویـق مصرف كنندگان به استفاده از این لامپها گردیده است . از آنجاییکه نوردهی یک لامپ ۲۰ وات کم مصرف ، معادل یک لامپ ۱۰۰ وات رشته ای معمولی است ، در صورت تعویض یک لامپ رشته ای با یک لامپ کم مصرف که بطور متوسط ۵ ساعت در شبانه روز روشن است ، طی یک سال در حدود ۱۲۰ كیلووات ساعت صرفه جویی انرژی شده و معادل۱۸۰۰۰ ریال از هزینـه مصـرف برق كاسته خواهـد شد ، كه با احتساب طول عمر لامپ كم مصرف (۸۰۰۰ ساعت = ۴ سال ) ، درمجموع بیش از ۷۰۰۰۰ ریال نفع اقتصـادی داشته و از چندین بار تعویض لامپ رشته ای نیز جلوگیری می شود . جدول زیر مقایسه اقتصادی لامپ های رشته ای و كم مصرف را نشان می دهد . ( نرخ برق ۱۵۰ ریال بركیلووات ساعت ) از دیدگاه ملی ، در صورتیكه نیمی از مشتركین خانگی (تعدادمشترکین خانگی درحدود ۱۶ میلیون است.) نسبت به جایگزینی سه عدد لامپ رشته ای ۱۰۰ وات با لامپ كم مصرف اقدام نمایند و چنانچه ضریب همزمانی روشن بودن آنها را در ساعات اوج مصرف معادل۶۰% فرض کنیم ، پیش بینی می شود درحدود ۱۰۰۰ مگاوات از توان مصرفی ساعات اوج مصرف كاسته خواهدشد ، كه حداقل معادل ۱۳۰۰ مگاوات توان تولیدی است و كاهش هزینه سرمایه گذاری آن بالغ بـر ۳/۱ میلیارد دلار خواهد بود . ضمناً از آنجائیكه به ازاء تولید یك كیلووات ساعت برق ، حدود ۱۵۰ گرم گازهای آلاینده وارد محیط زیسـت می گردد ، با جایگزینی سه عدد لامپ كم مصرف توسط نیمی از مشترکین خانگی ، سالانه بیش از ۴۰۰ هزارتن از گازهای سمی وارده به محیط زیست ، كاسته خواهد شد .
انتخاب لامپ :
انتخاب لامپ بایستی باتوجه به شكل ظاهری ، رنگ نور و محل صحیح نصب صورت پذیرد . مثلاً نصب لامپهای رشته ای فراوان در سقف كوتاه سالن كنفرانس یا بانكی كه روزانه مراجعین بسیار زیادی دارد ، از اشتباهات طراحی روشنایی است . مدت زمان روشن بودن لامپ و تناوب خاموش و روشن شدن آن یكی دیگر از ملاكهای طراحی روشنایی می باشد. لامپهای رشته ای برای محل هایی مثل دستشویی ، حمام ، راه پله ، انباری و مانند اینها مناسب اند ، زیرا مــدت زمان روشن بودن آنهـــا كوتاه و تعداد دفعـات قطع و وصـل آنها زیاد است . هر چه تعداد دفعات خاموش و روشن شدن لامپهای كم مصرف كاهش یابد ، طول عمر آنها افزایش می یابد. بطوریكه حتی طول عمر بیش از ۸۰۰۰ ساعت با توجه به این مساله عنوان شده است . استفاده از لامپ كم مصرف در خانه های مسكونی برای اتاق های مطالعه ، نشیمن ، پذیرایی و آشپزخانه و نیز در مجتمع های مسكونی برای روشنایی سالنها كه بطور ۲۴ ساعته نیاز به روشنایی دارند ، توصیه می گردد . استفاده از رنگهای روشن برای دیوار و سقف محیطــها توصیه می شود ، زیرا درجه بازتاب مناسبی دارند .
پیشنهادها :
باتوجه به توضیحات ارائه شده ، ضرورت استفاده بهینه از انرژی الكتریكی در بخش روشنایی به خوبی آشكار گردیده و در این راستا موارد زیر پیشنهاد می گردد :
•تمیز نگهداشتن شیشه های پنجره ها و استفاده هرچه بیشتر از نور طبیعی روز
•استفاده از لامپهای رشته ای ۶۰ و یا ۴۰ وات در راه پله ها ، انباریها و سرویسهای بهداشت
•نصب قاب چراغ های مناسب و شكیل برای لامپهای كم مصرف به جهت افزایش زیبایی و انعكاس نور لامپ
•رنگ آمیزی روشن دیوارها ، سقف و چهارچوب در و پنجره
•استفاده از نور عمومی کم برای کل محیط و بهره گیری از نور موضعی برای محل و میزکار
•استفاده از لامپهای کم مصرف در محلهایی که ساعات بیشتری در شبانه روز به روشنایی نیاز دارند و خاموش و روشن کردن آنها در حداقل است .
•نزدیك كردن لامپ به سطـح كـار ( مثل میز تحریر) با استفاده از چراغهای آویز ، به منظور افزایش راندمان روشنایی
•استفاده از لامپهای كم مصرف (CFL )بجای لامپهای شمعی لوسترها و رشته ای ۱۰۰ وات در اتاقهای مطالعه ، نشیمن ، پذیرایی و آشپزخانه
•استفاده از كلیدهای زمان دار در راهروها و محلهای عبور ، جهت خاموش شدن چراغ فضاهای بلااستفاده پس از عبورافراد
•تمیز کردن و پاكیزه نگه داشتن لامپها و حبابهای مربوطه
•آشنا سازی فرزندان با فرهنگ صرفه جویی و مصرف بهینه برق ، و خاموش نمودن لامپهای اضافی
•استاندارد روشنایی درطراحی و نصب تجهیزات ، زیرا روشنایی كم به سلامت چشم آسیب می رساند و روشنایی بیش از حد نیز سبب خیرگی ، سردرد ، خستگی و ناراحتی چشم می شود .
ارسال نظر برای این مطلب
درباره ما

برق انقلابی ترین رشته ی جهان
اطلاعات کاربری
لینک دوستان
آمار سایت