راهنمای صرفه جویی در مصرف برق كامپیوتر
معمولاً كامپیوتر در تمام روز كار می كند و مانیتور نیز همواره روشن است و فقط مدت زمان كوتاهی روی Screen Saver است. بیشتر دستگاهها در حالت Stand-by هستند و نیاز به برق مداوم دارند. اما با رعایت ۵ نكته می توانید میزان برق مصرفی كامپیوتر خود را كاهش دهید.
۱- مانیتور
هر قدر مانیتور بزرگتر باشد، میزان برق مصرفی آن نیز بیشتر است. یك مانیتور ۱۷ اینچ، ۷۰% برق ورودی به كامپیوتر را مصرف می كند. یك مانیتور ۱۹ اینچ ۱۰ برابر بیشتر از یك Notebook برق مصرف می كند.
راه حل: مانیتور خود را به گونه ای تنظیم كنید كه پس از ۱۵ دقیقه استفاده نكردن از كامپیوتر در حالت Stand-by قرار بگیرد. این كار در میزان برق مصرفی تا ۶۰% صرفه جویی می كند. در صورتی كه مدت زمان طولانی نمی خواهید از مانیتور استفاده كنید، مانیتور را به طور كامل خاموش كنید.
۲- Screen Saver
هر قدر Screen Saver رنگی تر باشد، به برق بیشتری نیاز دارد.
راه حل: Screen Saver ساده ای نصب كنید. با این كار می توانید میزان برق مصرفی مانیتور را تا ۱۵% كم كنید.
۳- اسكنر، چاپگر، مودم
زمانی كه كامپیوتر روشن است، اسكنر، چاپگر و مودم نیز در حالت Stand-by قرار دارند. از این رو به برق مداوم احتیاج دارند. این وسایل، بندرت خودشان كلید روشن و خاموش دارند.
راه حل:در زمان عدم استفاده از هر كدام از این وسایل جانبی تا زمانی كه به آنها نیاز ندارید آنها را به برق متصل نكنید. این كار در میزان مصرف برق تا ۵ درصد صرفه جویی می كند.
۴- هارد دیسك
اگر شما دو هارد داشته باشید و از آن بندرت استفاده می كنید، می توانید روی Start كلیك كنید. وارد Control Panel شوید و سپس Setting , Power Option را انتخاب كنید. در Power Option برای هارد دوم زمان ۱۰ دقیقه را انتخاب نمایید تا زمانی كه بدون استفاده باقی می ماند، پس از ۱۰ دقیقه خاموش شود. این كار، میزان برق مصرفی هارد را به نصف كاهش می دهد.
CPU - ۵ (واحد پردازش مركزی ) :
آیا می دانید كه CPU شما وقتی فعالیت ندارد،درست مانند وقتی كه كاملاً ازآن كار كشیده می شود، برق مصرف می كند؟زیرا سیستم عاملهای ۹۵ و ۹۸ و NT و ۲۰۰۰ ( به صورت غیر موثر ) از عملكرد Suspend-On-HLT كه در همة CPU های سریع امروزی قابل دسترسی است، استفاده نمی كند. به همین دلیل برق به طور متناوب و دائمی هدر می رود و گرمای حاصله در Case كامپیوتر پخش می شود.
اما این موضوع، قابل رفع است. به كمك برنامة كم حجمی به نام Cpuidle ، امكان راه اندازی و استفاده از این عملكرد وجود دارد.از آنجا كه اكثر CPU ها در بیشتر زمانهای پردازش عادی( مثلاً در حین جستجو در اینترنت یا در حین كار روی متن ) ، هیچ عملی انجام نمی دهند. كاربرد این برنامه در این حالت به صورت واضح مشخص می شود. در این حالت، درجه حرارت CPU و همچنین مصرف برق به طور مشهودی پایین می آید.
این برنامه، عملكرد Suspend-On-HLT پروسسور شما را فعال می كند و باعث می شود كه اگر پروسسور هیچ كاری را انجام ندهد، HLT عمل كند و در كمترین زمان، پروسسور را در Suspend-Modus قرار دهد. با این كار، پروسسور برق كمتری مصرف مـی كند و در نتیجه، گرمای كمتری به وجود می آید. حتی تحت ویندوز ۲۰۰۰ ، یك Celeron۵۰۰ CPU با دمای ۳۷درجه سانتیگرادو با برنامه pro Cpuidle می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
این برنامه از Idle loop سیستم عامل استفاده می كند و فقط زمانی فعال می شود كه CPU واقعاً هیچ كاری نداشته باشد. به این دلیل، روی بازدهی سیستم، اثری ندارد. در هنگامی كه بارِ روی CPU زیاد باشد، Cpuidle كاملاً غیرفعال است. مادامی كه شما مصرف برق یا حرارت CPU را اندازه نگیرید، به هیچ عنوان متوجه نخواهید شد كه Cpuidle فعال است.
از آنجا كه هنگام بار بر روی CPU ( مثلاً بازی كردن و محاسبات پیچیده) ، Cpuidle غیر فعال است و CPU بدون Cpuidle به همان اندازه گرما تولید می كند. مسلماً شما به همراه CPU احتیاج به یك خنك كننده ( هیت سنیك ) دارید. چون سیستمی كه فقط با بار كم CPU ، به طور پایدار كار كند، مورد نظر نیست.
Cpuidle در سراسر دنیا شناخته شده است و در مجله های كامپیوتر (مانند CNet) مقاله های چند صفحه ای معرفی شده است.
اگر كسی مایل به استفاده از این برنامه باشد، سایت معرفی كننده این برنامه[url]www.frozen-silicon.de[/url] بنا بر خواست شخص كاربر، نرم افزاراین برنامه را به صورت دیسكت یا توسط e-mail ارسال می كند.این سایت، نام و e-mail شخص كاربر را به سازندة این برنامه ارسال می كند که این كار باعث می شود Update رایگان و ساپورت توسط سازنده برنامه ارائه شود.
۶ _ حتی كامپیوتر خاموش نیز برق مصرف می كند.
راه حل: استفاده از پریز های رابط مجهز به كلید قطع و وصل. زیرا با استفاده از این نوع پریز می توانید PC را كاملاً از شبكه برق جدا كنید و یا حداقل كلیدی كه در پشت كامپیوتر قرار دارد در حالت صفر قرار دهید.
خاموش و روشن شدن اتوماتیك كامپیوتر در یك روز خاص!
Power off ابزار مفیدی است كه به كمك آن می توان PC را در زمان از قبل تعیین شده به صورت اتوماتیك Shutdown كرد، دوباره استارت كرده یا در حالت Standby قرار داد. با این ابزار، بدون نظارت دائم می توانید روز كاری خود را تنظیم كنید و دیگر لازم نیست به این موضوع فكر كنید كه هزینه Online بودن در اینترنت یا برق مصرفی چقدر خواهد بود.
Power off كامپیوتر شما را در یك زمان از پیش تعیین شده یا پس از اینكه پردازش یك عمل مشخص مانند Download یا Defragement به پایان رسید، به صورت اتوماتیك خاموش می كند. در این حالت می توانید كامپیوتر خود را در حالت Standby-Modus قرار دهید یا اینكه آن را كاملاً خاموش كنید، البته به شرطی كه سخت افزار شما این موضوع را پشتیبانی كند.
اگر كامپیوتر شما به طور كلی خاموش شود، به محض اینكه به صورت دستی از طریق Start/Exit بر روی Shutdown كلیك كنید، این حالت به صورت اتوماتیك با Power off شروع به كار می كند. به علاوه، این برنامه رایگان امكانی ارائه می دهد كه كامپیوتر دوباره استارت شود یا كاربری از شبكه خارج شود.
همة این كارها را می توانید بلافاصله یا به صورت برنامه ریزی شده در یك تاریخ مشخص یا زمان تعیین شده تعریف كنید و انجام دهید.
به كمك Power off می توانید این فرمان را بدهید كه قبل از عمل Shutdown كامپیوتر، یك برنامه مشخص ادامه پیدا كند. برای مثال می توانید اسكن ویروس خود را قبل از عمل Shutdown برای بازبینی و كنترل دوبارة فایل ها تنظیم كنید.
Power off همچنین به صورت عملكرد از راه دور (Remote-Control) قابل استفاده است، در نتیجه یك مدیر شبكه می تواند همه یا بعضی از كامپیوترها را Power off كند.
این برنامه تحت ویندوزX ۹، ME ، NT ، ۲۰۰۰ و XP اجرا می شود. قبل از نصب برنامه، باید حتماً فایل Readme را بخوانید. این برنامه را می توانید از سایت www.freenet.de با زیابی نمایید.
روشهای كاهش مصرف برق نمایشگر (مانیتور) :
امروزه اكثر مانیتورهای موجود بازار دارای حالت های هوشمندی برای كاستن از مقدار برق مصرفی هستند و به صورت اتوماتیك در چهار مرحله فعال می گردند:
۱- استفاده از محافظ صفحه نمایش Screen Saver) : در این حالت از آسیب دیدن مانیتور براثر یكنواختی شعاع الكترونی جلوگیری می گردد.
۲- حالت آماده باش (Stand by) : در این حالت مانیتور ۵۰ درصد از مصرف برق می كاهد و به سرعت به ورودی ها پاسخ می دهد.
۳- حالت تعلیق (Suspend) : در این حالت لامپ تصویر مانیتور در حالت خاموش است و ۸۵ تا ۹۰ درصد از ۱۰۰ درصد برق لازم برای كاركردن مانیتور كاسته می شود. در این حالت پاسخ به ورودی ها كمی كند است.
۴- مرحله خاموشی: در این مرحله عمل خاموشی به وسیله كاربر به وسیله كلید روشن، خاموش مانیتور صورت نگرفته بلكه به صورت هوشمندانه این كار توسط مانیتور انجام می گیرد، برق مصرفی در این حالت ۳ تا ۷ ولت است.
تكنولوژی مورد استفاده در مانیتورها میزان مصرف انرژی آن ها را تعیین می كند. نمایشگرهای CRT از ۱۱۰ وات استفاده می نمایند، اما مانیتورهایی با تكنولوژی LCD از ۳۰ تا ۴۰ وات انرژی استفاده می نمایند. نمایشگرهای هوشمند دارای ۴ مرحله كاری هستند كه مصرف برق را در آن ها بتدریج كم می كنند.
۱- حالت روشن و عملیاتی: در این مرحله چه نمایشگر در حال كار باشد و چه برنامه محافظ صفحه نمایش در حال اجرا، بیشترین برق مصرف می شود.
۲- مرحله آماده باش(standby ):این مرحله تنها ۵۰ درصد برق كمتر مصرف می كند و به سرعت به ورودی ها پاسخ می دهد.
۳- مرحله خواب یا تعلیق (suspend): در این حالت لامپ تصویر در عمل خاموش است و نمایشگر ۱۰ تا ۱۵ وات برق مصرف می كند و اگر كلیدی را فشار دهید نمایشگر به آهستگی روشن می شود.
۴- مرحله خاموشی: آخرین حالت مرحله خاموشی است كه در این مرحله عمل خاموشی به طور فیزیكی بوسیله كاربر با كلیدهای خاموش و روشن صورت نگرفته است، بلكه مدارهای داخلی هنوز فعال هستند و نمایشگر ۳ تا ۷ وات برق مصرف می نماید.
جهت فعال كردن امكان صرفه جویی در مصرف برق در نمایشگرها، در ویندوز مراحل زیر را انجام دهید: از control Panel، ِِِDisplay را انتخاب نمایید، سپس وارد Display Properties شوید و Screen Server را انتخاب كنید. در این برگه در Energy ، Setting را انتخاب نمایید. برای انتخاب الگوی انرژی، Power schemes و برای رایانه شخصی Home/Office desk و جهت رایانه های كیفی و كتابی Portable/laptop را برگزینید.
در گزینه Turn off Monitor زمانی را كه بعد از آن نمایشگر باید به حالت كم مصرفی برسد انتخاب نمایید. اگر Never را انتخاب كنید خصوصیات صرفه جویی در انرژی غیرفعال خواهد شد. در جلوی گزینه System Standby می توانید زمان بی كاری رایانه را تعریف كنید تا پس از آن سیستم به حالت آماده به كار در آید. در قسمت Turn off Hard disks نیز می توانید دیسك سخت را در مواقع بی كاری غیرفعال نمایید.
شایعات سخت افزاری:
برای اینكه كامپیوتر دیرتر خراب شود باید آنرا در تمام مدت روز نگه داشت؟
اگر چه چنین تصوری در ابتدا مضحك به نظر می رسد اما بسیاری از كاربران چنین روشی را دنبال می كنند و در مدت استفاده از كامپیوتر آنرا روشن می گذارند . بدون توجه به اینكه تمام اجزای داخل كامپیوتر الكتریسته مصرف می كنند . برای یك مثال یك مانیتور معمولی در هر ساعت ۱۳۰ وات برق مصرف می كند اگر این مانیتور به مدت ۱۰ ساعت روشن بماند در طول ۲۵۰ روز چیزی در حدود ۳۲۵ كیلووات برق مصرف خواهد كرد. .
بسیاری فكر می كنند روشن و حاموش كردن كامپیوتر از عمر آن می كاهد در صورتی كه چنین نیست . برای مثال هارد دیسك را در نظر بگیرید . اكثر مردم فكر می كنند اگر سیستمی زیاد راه اندازی شود درایو سخت آن خراب می شود . در صورتی كه این تصور غلطی است . آقای Richard Van Dyke ریس بخش مهندسی شركت Maxtor در این باره چنین می گوید" اكثر شركت هایی كه هارد دیسك تولید می كنند پس از هر سری تولید نمونه هایی از درایو را آزمایش كرده و چیزی حدود هزار بار آن را روشن وخاموش می كنند .نتایج این آزمایشات نشان می دهد كه یكی دوبار خاموش كردن سیستم در طول روز هیچ ضرری برای آن نخواهد داشت . پس روشن نگه داشتن سیستم در طول روز باعث مصرف برق زیاد شده و هیچ سودی ندارد.
ارسال نظر برای این مطلب
درباره ما

برق انقلابی ترین رشته ی جهان
اطلاعات کاربری
لینک دوستان
آمار سایت