
تعمیر لامپ های سوخته
خرابی های مربوط به بالاست
خرابی های مربوط به بالاست را می توان راحت تر برطرف نمود. برخی از خرابی های بالاست ها مربوط به طراحی بالاست می باشند. به این معنی که طراحدر محاسبات خود دچار اشتباه شده است و مقادیر اشتباهی را برای قطعات انتخاب کرده است. برای مثال اگر مقدار خازن احتراق اشتباه انتخاب شود، فرکانس رزونانس تغییر رده و در صورت نزدیک شدن این فرکانس به فرکانس کاری مدار، امکان سوختن بالاست ها بسیار افزایش می یابد. همچنین این مشکلات می تواند در صورت انتخاب نادرست بقیه قطعات مدار هم اتفاق بیوفتد.
یکی از خرابی های معمول در لامپ های کم مصرف که برای مصرف کننده گان هم گول زننده می باشد، رعایت نکردن نسبت “جریان لامپ به جریان فیلامنت” توسط طراح می باشد.
همانطور که قبلا هم شرح داده شد، اگر جریان زیادی از فیلامنت ها عبور کند، الکترون بیشتری ساطع می شود، لذا لامپ بسیار درخشان تر به نظر می رسد در حالی که این کار باعث از بین رفتن سریع تر فیلامنت ها شده و طول عمر لامپ به شدت کاهش می یابد همچنین این عمل باعث داغ شدن بیش از حد فیلامنت ها و داغ شدن شیشه نزدیک به آنها می شود که باعث می شود پلاستیک نگه دارنده تیوب به مرور زمان ذوب شده که این امر ممکن است باعث آتش گرفتن لامپ هم بشود.
در این حالت هم لامپ های کم مصرف قابل تعمیر نخواهند بود. برخی مشکلات بعث سوختن لامپ های کم مصرف می شوند که غیر قابل اجتناب می باشند. با وجود چک شدن دقیق لامپ ها باز هم این مشکلات پیش می آیند. برای مثال قلع اندود نشدن کامل پایه های ترانزیستور ها که باعث می شود بعد از مدتی کارکرد، ترانزیستور مربوط به صورت ناقص در مدار قرار بگیرد که باعث سوختن بالاست می شود. در این حالت، لامپ قابل تعمیر خواهد بود ولی در برخی موارد تعمیر کار مجبور می شود که تمام قطعات لامپ را عوض کند که مقرون به صرفه نخواهد بود.
مشکل فوق به نام “لحیم سرد” یا “قلع خشکه” می باشد که در لامپ های کم مصرف خیلی پیش می آید. این مشکل می تواند برای لحیم های بقیه قسمت های بالاست هم پیش بیاید.
حل این مشکل قبل از تولید لامپ بسیار بهتر است ولی در هر حال با بررسی دقیق بالاست هم نمی توان از بوجود آمدن این مشکل جلوگیری کرد.
همانطور که اشاره شد، در خیلی از موارد، کاربرهای غیر صحیح لامپ کم مصرف باعث سوختن آن می شود. در این حالت، بالاست لامپ کم مصرف بیشتر خواهد سوخت زیرا رطوبت و گرما روی بالاست تاپیر زیادی خواهد گذاشت.
در کل برای تعمیر بالاست ابتدا باید قطعات را چک نمود و بعد تصمیم گیری نمود ولی اصولا ترانزیستور ها و مقاومت های بیس و امیتر در بالاست ها آسیب می بینند چون ترانزیستور ها اغلب در صورت اضافه جریان می سوزند که باعث از بین رفتن مقاومت های امیتر و بیس خواهند شد.
در موارد خاص، چوک و خازن های سرامیکی آسیب می بینند مگر اینکه جنس آنها مرغوب نباشد یا گرمای داخل پلاستیک شل خیلی زیاد شده باشد. همچنین در موارد بسیار نادر، دیاک و خازن الکترولیت صدمه می بینند.
دیودهای یکسو ساز ورودی هم در مواقع اضافه جریان خواهند سوخت. به همین علت در برخی موارد باید تقریبا تمامی قطعات یک بالاست تعویض شود.